Wednesday, November 27, 2013

Perjalanan


Perjalanan kehidupan ku masih jauh...
Apa sebenarnya tujuan arahku
Adakah hanya menunggu takdir membawaku

Akal dan fikiran dibekalkan kepadaku
Untuk aku memilih haluan arahku
Adakah aku ingin memandu arah ku ke jalan yang songsang atau jalan yang lurus.

Aku masih mencari....
Mencari laluan yang diredhai..
Laluan yang membawa ku kejalan syurga nan indah.

Namun,
 jalan syurganya ibarat ditaburi duri,..
Kerana syurga Nya itu hanya ...
insan terpilih yang berjaya menempuh laluan berliku

Aku kah itu...
Layakkah aku...

Wahai diri...cermin lah dirimu..
Mampukah engkau meraih syurga firdausinya
Bukan hanya kata..
Bukan dengan tingkah sahaja....
tetapi seluruh kehidupanmu adalah kerana mencari redha yang maha Esa.


-NIA, 2013-
Nurul Izzat Atan
11.55 am

PSZ

Saturday, November 23, 2013

Pemuda itu : Allahyarham Ahmad Ammar Bin Ahmad Azam

Bismillahhirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

Baru-baru ini ada sebuah kisah tersebar di laman sosial tentang pemergian seorang pemuda 20 tahun iaitu Allahyarham Ahmad Ammar...

Tertanya-tanya.. siapa sebenarnya insan hebat ini?.. apa kisahnya sebenarnya...video tentang Ammar tersebar.. saya juga tidak terkecuali menonton video itu di youtube...bagi yang belum menonton ini link nya..




Subhanallah., pemergiannya mendapat penghormatan di bumi Turki. Tertanya apakah kisah disebalik pemergiannya Allahyarham ...Harapnya kalian dapat meluangkan sedikit masa untuk membaca perihal Allahyarham Ahmad Ammar...



Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.

Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.

MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE

Rupa-rupanya Allahyarham merupakan seorang pelajar di sana.. beliau seorang yang baik akhlaknya dan berdasarkan kisahnya, saya kira ketelusan hatinya dalam menjaga hubungan dengan Allah dan makhluk sekeliling  telah membuatkan peribadinya disenangi. Ini lah sebenarnya peribadi pemuda Islam yang kita perlu contohi. Saya juga memperingatkan diri ini. Rasa kerdil melihat semangat beliau. Bertanya pada diri. Apa telah aku sumbangkan buat agama. Jangan lihat jauh.. tapi lihat dekat.. dengan keluarga, teman rapat, saudara mara. Ada tak kita sebarkan agama Allah.. akhlak kita bagaimana.... pakaian kita adakah dah sempurna.. solat??,,awal waktu kah,,.

"Ada dua kunci yang boleh di ambil iktibar untuk kita semua, agar turut disayangi penduduk langit dan bumi, iaitu: 

1) Menjaga hubungan dengan Allah 
2) Menjaga hubungan dengan manusia. "


Moga akhlaknya menjadi tauladan buat kita semua,...

Terima kasih sudi membaca,..

Salam kasih sayang semua (^_^)

Friday, November 22, 2013

Hijrah Satu Pengorbanan

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah,..syukur pada Allah masih diberi nikmat pernafasan dan kita masih lagi dapat hidup di bumi Nya,... 


Alhamdulillah... pada 21 November 2013, saya diberi kesempatan untuk menghadiri sebuah majlis ilmu yang bertajuk Hijrah Satu Pengorbanan.. Forum yang diadakan di Kolej Tuanku Canselor (KTC) ini disampaikan oleh pasangan suami isteri iaitu Dr Farhan Hadi dan Ustazah Fatimah Syarha. 

Photo dari www.utusan.com.my


Dr Farhan Hadi ini merupakan seorang doktor perubatan. Manakala, Ustazah pula merupakan pensyarah di universiti tempatan. Hebat saya kira mereka berdua ini... mereka berdua juga merupakan novelis yang menulis novel-novel Islamik.. antara novel mereka adalah....





Syukur alhamdulillah kerana diberi kekuatan untuk ke majlis ilmu ini.. sebab macam dah lama jer tak pergi ke majlis ilmu ini... rindu pun ada... ramai mahasiswa dan mahasiswi hadir ke forum Hijrah Satu Pengorbanan... sebelum ini ceramah Ustazah Fatimah Syarha ada dianjurkan di UTM iaitu di bilik kuliah besar. Namun, ia agak tidak selesa kerana tempat terhad. Alhamdulillah kali ini di dewan kolej... selesa walaupun ramai.... alhamdulillah...



Antara intipati yang saya dapat kongsikan bersama teman-teman semua....

Hijrah Rasulullah.. ia merupakan sebuah suruhan Allah kepada Baginda. Di dalam sejarah penhijrahan ini, ada tiga watak utama iaitu ....
Saidina Ali, Saidina Abu Bakar dan Asma' Binti Abu Bakar.... 

Insan-insan hebat ini sewajarnya menjadi contoh buat generasi muda. Di mana kita lihat Ali menggantikan Baginda di tempat tidur. Ali tidak gentar apabila rumah Baginda di kepong oleh para musuh. Dr Farhan mengingatkan kita supaya mencari kawan-kawan yang soleh dan solehah. Iaitu mereka yang boleh mengingatkan kita pada Allah dan agama. 

Di dalam melakukan sesebuah perkara seperti belajar contohnya. Kita perlu melakukan mengorbanan iaitu pengorbanan terhadap masa lapang, kesihatan dan usia. Kita hendaklah keluar daripada zon yang selesa. Teringat saya akan kata-kata Ustaz Pahrol, yang bermaksud 'dunia ini tempat kita berpenat-penat, di akhirat sana nanti tempat kita istirehat'... Allahurabbi....Ubah diri untuk menjadi hamba yang lebih baik. Bukan mudah jalan menuju kebenaran.. ianya ditaburi duri, namun jangan mudah putus asa kerana Allah menjanjikan syurgaNya. 

Dr Farhan ada mengingatkan pada akhir ucapannya, perbanyakkan istiqfar. Paling kurang pun 70 kali sehari. Beliau menyatakan the power of istiqfar cukup hebat...orang yang tidak mengandung pun boleh mengandung dengan amalan istiqfar ini. Istiqfar juga menjadikan rezeki dimurahkan. Ingatan buat diri saya juga...ayuh ummah,..perbanyakkan istiqfar. Kita hanya hamba biasa yang tiada apa-apa, sering melakukan dosa dan alpa dengan dunia. Muhasabah diri dan terus bangkit. 

Ustazah juga ada mengingatkan bahawa hijrah jiwa dengan membina rasa cinta pada Nabi. 
Membaca sirahnya, teladani akhlak Nabi, lihat apa jasa Nabi... apabila mencontohinya Nabi menjadikan kita insan yang lebih bermisi.. semoga kita ada roh untuk terus bawa misi dan visi Allah dan Nabi. 



Plan our work.
Work our plan.

Harian.
Mingguan. 
Bulanan. 
Tahunan.

Semuanya suatu 'perjalanan' yang perlu dirancang.

Sama sama, insya Allah.

Terima kasih atas kebaikan warga UTM, Skudai. :')




ini post dan gambar di Facebook Ustazah... 
Fatimah Syarha

Terima Kasih atas ilmu yang dikongsi bersama. Semoga Ustazah Fatimah dan Dr Farhan sentiasa dirahmati Allah.

Terima Kasih sudi membaca...

Salam kasih sayang semua,.. (^_^)





Sunday, November 17, 2013

Hari Jubah Aku!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum

Alhamdulillah ... diberi kesempatan untuk bersama teman-teman degree,... rindu sangat kat mereka,...
Saya kongsikan antara kenangan-kenangan manis ini,...

Semasa rehearsal 25 Oktober 2013... 






Bergambar kenangan bersama Dr Rohana Hamzah,... supervisor kami semasa Sem 7 & 8 .... iaitu projek Sarjana Muda,..  Fathin, Azizah, Shalini, Syakirah, Hajar dan Zafina,..
Ya Allah ,... rindu nya dekat mereka,...


Ni kek birthday Fathin dan Fina,... ini lah kali pertama dan terakhir kali sambut birthday sama-sama....birthday Fathin dan Fina 26/10/1990.... kenangan terindah ...Selamat Ulang Tahun Fathin dan Fina yang ke  23 tahun... Semoga diberi keberkatan usia untuk kalian... 



Gambar ini lah.. gambar pertama yang diambil selepas keluar dari DSI... Dewan Sultan Iskandar....
Dari kiri,..Hasmira, Hajar, Shalini, Zafina dan Syakirah.


Bersama Ibu dan Abah tercinta,... 



Ini pula ,...adik kesayangan ..Hafizudeen,... dia jer seorang yang datang ,..yang lain tidak berkesempatan,....
Moga kejayaan ku ini menjadi sumber inspirasi buat adik-adik ku yang lain,...



Abah testing Jubah konvo eh,...muat ok,...hihi,..mesti la muat,..besar kot jubah tu....tersenget-senget pakai,..sebelum naik pentas tu,..urusetia siap betul-betul kan jubah ni,...thank you akak urusetia... jasa mu dikenang,... (^_^)



Itu Masjid Sultan Ibrahim... MSI



Ceh ...main lambung-lambung pulak kan,... hihi...pernah tak terfikir kenapa gambar graduasi ,..sure ada gambar topi lambung,...ini pandangan saya la akan,..ia ibarat sebuah impian yang berjaya dicapai,..impian yang tinggi semasa di lambung,..dan di ambil apabila topi tu dapat semula....akhirnya impian berjaya,..lebih kurang macam tu agak nya,... 





Kami ambil gambar kat fakulti jer ni,.... depan bilik jahitan,... hihi,... 


Gambar-gambar di bawah adalah gambar pre-convo,...hihi,..ada gak pre eh,... mesti la,... alhamdulillah diberi kesempatan nak bergambar dengan diorang ini,...kami ambil pada 26 Oktober , sehari sebelum kami konvo 27 Oktober....

Antara teman-teman yang terlibat,....Zafina, Shalini, Syakirah, Aqilah, Hajar,... terima kasih juga buat adik kepada Hajar yang tolong ambilkan gambar kami ya,...









Gambar ini hanya perkongsian,...semoga kejayaan yang diperolehi ini mampu menjadikan kita insan yang dapat menyumbang bakti buat keluarga dan masyarakat,..hidup ini bukan hanya untuk suka-suka tetapi hidup ini sebuah amanah dan tanggungjawab kita sebagai hamba serta khalifah di bumi ini...
Meneruskan visi dan misi kearah kebenaran... insyaaAllah,...

Terima Kasih sudi membaca,...

Salam Kasih Sayang Semua,.. (^_^)

Saturday, November 9, 2013

Anak Kecil

Anak kecil itu, 
Petah bicaranya,
Setiap katanya ku amati,
Bait-bait kata nya penuh makna,
Walaupun mungkin hanya dia yang memahami.

Namun itulah anak kecil,
Dengan dunianya sendiri,
Tiada endah akan sekeliling,
Kekadang benak ku inginkan suasana itu kembali.

Apakan daya ia hanya khayalan yang tidak pasti,
Ku tak mampu menyimpang takdirnya,
Kerana ku pasti utusnya aku untuk menjadi pemimpin diri,
Bukan pengkhianat diri. 

PK UTM
061113
Nurul Izzati Atan

 : melihat anak-anak IS (international student) yang sangat comel ,..subhanallah,.indah ciptaannya,..


~ni anak Malaysia ya,..hihi~



Friday, November 8, 2013

Tukang Sapu



Makcik Si Tukang Sapu,
Asyik menyapu tanpa menghiraukan keadaan sekeliling,
Khusyuk sungguh makcik laksana amanah,
Besar pahalanya ku kira.

Tugasku apa pula dengan makcik itu,
Hanya memandang sepi atau bahagia,
Ku kira perlu bertegur sapa walaupun seungkap salam,
Kerana ia membina ukiran indah.

Syukur ku pada Nya,
Juga dapat memberi seperti makcik,
Makcik memberi khidmat,
Dan aku memberi senyuman salam,
Indah ku kira... Syukur!

PK UTM
061113
Nurul Izzati Atan

: Ayuh,..sebarkan senyuman,... senyuman suatu sedekah,....(ingatan buat diri..)


Thursday, November 7, 2013

Logo Baru KPM

Assalamualaikum....

Hari ini just nak share tentang logo baru Kementerian Pelajaran Malaysia....

Dah bertukar ok,..jangan tak tahu pula,...(saya pun baru tahu ni,..hihi.)



~oppss  ..yang ini logo lama ya,...~

~Logo Baru ya,..~


Apa makna disebalik rekabentuk logo baru itu ?....


mengunakan huruf ‘Alif’ sebagai konsep teras

Kenapa Alif ?

Berdasarkan pengertian bahawa manusia yang pada masa hidupnya, berada pada jalan yang lurus sebagaimana huruf ‘Alif’ itu.

Pengertian ILMU kerana Allah mengangkat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu dengan beberapa darjat. 

Ilmu juga diklasifikasikan sebagai pengetahuan atau kepandaian yang merangkumi semua bidang yakni duniawi mahupun ukhrawi. 

Ilmu juga di takrifkan sebagai pemindahan roh atau jiwa daripada kegelapan kepada kecerahan dan sebagai suatu kebenaran dan keyakinan

dua ‘P’ dan dua ‘Alif’ ?

melambangkan dua peringkat pendidikan iaitu Sistem Sekolah dan Sistem Pengajian Tinggi. Hurup ‘P’ yang bertingkat ke arah Alif melambangkan tahap-tahap kecemerlangan pendidikan Malaysia

Bulat ?

melambangkan Malaysia sebagai pusat pendidikan yang bersifat global

Warna ? 

Biru : profesionalisma dalam sistem pendidikan negara
Kuning Keemasan : kecemerlangan
Putihsistem pendidikan yang bermutu tinggi dan membentuk insan yang berkualiti dan berilmu mulia

Siapa yang bertanggungjawab ?

Rekabentuk oleh Prof. Dato’ Dr Ahmad Zainuddin & Mohd Faizal Ahmad 
(Majlis Rekabentuk Malaysia)

Sumber : Buletin KPM

Perjuangan

Bismillah... Semasa perjalananku ke universiti, sempat aku mendengar bicara seorang ilmuan. Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 20...