Posts

Showing posts from November, 2013

Perjalanan

Image
Perjalanan kehidupan ku masih jauh... Apa sebenarnya tujuan arahku Adakah hanya menunggu takdir membawaku
Akal dan fikiran dibekalkan kepadaku Untuk aku memilih haluan arahku Adakah aku ingin memandu arah ku ke jalan yang songsang atau jalan yang lurus.
Aku masih mencari.... Mencari laluan yang diredhai.. Laluan yang membawa ku kejalan syurga nan indah.
Namun,  jalan syurganya ibarat ditaburi duri,.. Kerana syurga Nya itu hanya ... insan terpilih yang berjaya menempuh laluan berliku
Aku kah itu... Layakkah aku...
Wahai diri...cermin lah dirimu.. Mampukah engkau meraih syurga firdausinya Bukan hanya kata.. Bukan dengan tingkah sahaja.... tetapi seluruh kehidupanmu adalah kerana mencari redha yang maha Esa.

-NIA, 2013- Nurul Izzat Atan 11.55 am
PSZ

Pemuda itu : Allahyarham Ahmad Ammar Bin Ahmad Azam

Image
Bismillahhirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...
Baru-baru ini ada sebuah kisah tersebar di laman sosial tentang pemergian seorang pemuda 20 tahun iaitu Allahyarham Ahmad Ammar...
Tertanya-tanya.. siapa sebenarnya insan hebat ini?.. apa kisahnya sebenarnya...video tentang Ammar tersebar.. saya juga tidak terkecuali menonton video itu di youtube...bagi yang belum menonton ini link nya..
Ahmad Ammar Dalam Kenangan


Subhanallah., pemergiannya mendapat penghormatan di bumi Turki. Tertanya apakah kisah disebalik pemergiannya Allahyarham ...Harapnya kalian dapat meluangkan sedikit masa untuk membaca perihal Allahyarham Ahmad Ammar...


Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.

Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote…

Hijrah Satu Pengorbanan

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...
Alhamdulillah,..syukur pada Allah masih diberi nikmat pernafasan dan kita masih lagi dapat hidup di bumi Nya,... 

Alhamdulillah... pada 21 November 2013, saya diberi kesempatan untuk menghadiri sebuah majlis ilmu yang bertajuk Hijrah Satu Pengorbanan.. Forum yang diadakan di Kolej Tuanku Canselor (KTC) ini disampaikan oleh pasangan suami isteri iaitu Dr Farhan Hadi dan Ustazah Fatimah Syarha. 
Photo dari www.utusan.com.my

Dr Farhan Hadi ini merupakan seorang doktor perubatan. Manakala, Ustazah pula merupakan pensyarah di universiti tempatan. Hebat saya kira mereka berdua ini... mereka berdua juga merupakan novelis yang menulis novel-novel Islamik.. antara novel mereka adalah....




Syukur alhamdulillah kerana diberi kekuatan untuk ke majlis ilmu ini.. sebab macam dah lama jer tak pergi ke majlis ilmu ini... rindu pun ada... ramai mahasiswa dan mahasiswi hadir ke forum Hijrah Satu Pengorbanan... sebelum ini ceramah Ustazah Fatimah Syarha ada dianju…

Hari Jubah Aku!

Image
Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum

Alhamdulillah ... diberi kesempatan untuk bersama teman-teman degree,... rindu sangat kat mereka,...
Saya kongsikan antara kenangan-kenangan manis ini,...

Semasa rehearsal 25 Oktober 2013... 






Bergambar kenangan bersama Dr Rohana Hamzah,... supervisor kami semasa Sem 7 & 8 .... iaitu projek Sarjana Muda,..  Fathin, Azizah, Shalini, Syakirah, Hajar dan Zafina,.. Ya Allah ,... rindu nya dekat mereka,...

Ni kek birthday Fathin dan Fina,... ini lah kali pertama dan terakhir kali sambut birthday sama-sama....birthday Fathin dan Fina 26/10/1990.... kenangan terindah ...Selamat Ulang Tahun Fathin dan Fina yang ke  23 tahun... Semoga diberi keberkatan usia untuk kalian... 


Gambar ini lah.. gambar pertama yang diambil selepas keluar dari DSI... Dewan Sultan Iskandar.... Dari kiri,..Hasmira, Hajar, Shalini, Zafina dan Syakirah.

Bersama Ibu dan Abah tercinta,... 


Ini pula ,...adik kesayangan ..Hafizudeen,... dia jer seorang yang datang ,..yang lain tidak berkesem…

Anak Kecil

Image
Anak kecil itu,  Petah bicaranya, Setiap katanya ku amati, Bait-bait kata nya penuh makna, Walaupun mungkin hanya dia yang memahami.
Namun itulah anak kecil, Dengan dunianya sendiri, Tiada endah akan sekeliling, Kekadang benak ku inginkan suasana itu kembali.
Apakan daya ia hanya khayalan yang tidak pasti, Ku tak mampu menyimpang takdirnya, Kerana ku pasti utusnya aku untuk menjadi pemimpin diri, Bukan pengkhianat diri. 
PK UTM 061113 Nurul Izzati Atan
 : melihat anak-anak IS (international student) yang sangat comel ,..subhanallah,.indah ciptaannya,..

~ni anak Malaysia ya,..hihi~


Tukang Sapu

Image
Makcik Si Tukang Sapu, Asyik menyapu tanpa menghiraukan keadaan sekeliling, Khusyuk sungguh makcik laksana amanah, Besar pahalanya ku kira.
Tugasku apa pula dengan makcik itu, Hanya memandang sepi atau bahagia, Ku kira perlu bertegur sapa walaupun seungkap salam, Kerana ia membina ukiran indah.
Syukur ku pada Nya, Juga dapat memberi seperti makcik, Makcik memberi khidmat, Dan aku memberi senyuman salam, Indah ku kira... Syukur!
PK UTM 061113 Nurul Izzati Atan
: Ayuh,..sebarkan senyuman,... senyuman suatu sedekah,....(ingatan buat diri..)

Logo Baru KPM

Image
Assalamualaikum....
Hari ini just nak share tentang logo baru Kementerian Pelajaran Malaysia....
Dah bertukar ok,..jangan tak tahu pula,...(saya pun baru tahu ni,..hihi.)


~oppss  ..yang ini logo lama ya,...~
~Logo Baru ya,..~

Apa makna disebalik rekabentuk logo baru itu ?....

mengunakan huruf ‘Alif’ sebagai konsep teras
Kenapa Alif ?
Berdasarkan pengertian bahawa manusia yang pada masa hidupnya, berada pada jalan yang lurus sebagaimana huruf ‘Alif’ itu.
Pengertian ILMU kerana Allah mengangkat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu dengan beberapa darjat. 
Ilmu juga diklasifikasikan sebagai pengetahuan atau kepandaian yang merangkumi semua bidang yakni duniawi mahupun ukhrawi. 
Ilmu juga di takrifkan sebagai pemindahan roh atau jiwa daripada kegelapan kepada kecerahan dan sebagai suatu kebenaran dan keyakinan
dua ‘P’ dan dua ‘Alif’ ?
melambangkan dua peringkat pendidikan iaitu Sistem Sekolah dan Sistem Pengajian Tinggi. Hurup ‘P’ yang bertingkat ke arah Alif melambangkan tahap-ta…