Thursday, November 11, 2010

Headache,,,

Bismillahhirrahmanirhim,
Assalamualaikum,...
Alhamdulillah syukur akan rahmatnya telah meberikan kita nikmat hidup, nikmat untuk bernafas, melihat, mendengar dan pelbagai lagi,....bagaimana untuk kita halakan rasa bersyukur kita ini,..?....bersama kita fikirkan...

alhamdulillah selesai sudah 1st paper untuk final exam,...insyaAllah ada 6 lagi paper yang menanti,...
2 paper akan menyusul sebelum ana bercuti bagi hari raya aldiladha,.iaitu Penilaian dan Pengukuran dlm PTV dan Pengantar PTV....(^_^)...

semalam sahabat ana mengajak untuk pergi ke PK (pusat kesihatan UTM)..kata nya pening kepala yang amat sangat....ana tanpa memberi alasan,...pergi menemaninya,..risau juga kalau dia ada apa-apa,...sebenarnya ana pun ada niat nak pergi PK, just nak check,..sebab 2 minggu nie rasa pening kepala,..rasa melayang tetiba,...masa ana menjawab paper pertama pun kene jugak,..Allahuakbar,...risau juga dibuatnya,.....

Ana pun jumpa doktor,...ni lah pertama kali nya ana berjumpa doktor di UTM ni atas urusan kesihatan,..hehehe,.....ana pun ceritakan masalah ana,..doktor kata 'awak tido pukul berapa ya'.....ana da agak da mesti soalan tue yang akan ditanya,...ibu ana da mengagak juga,....tapi ana rasa cam biasa je,meaning nya...tak la study heavy sangat kan......ana suka sangat nasihat yang diberikan oleh doktor,...(penuh ngan sifat keibuan)...

Beliau berkata,'tulah orang melayu,....suka wat kerja last minute,...cuba awak lihat bangsa lain....'...ana hanya mengangguk,...kami berbual panjang la juga,..mcm2 ana tnya,.ana jumpa doktor dlu,..sahabat ana da keluar dlu,(dari jmpe dr.)...hehe,...ni antara nasihat yang diberi......

kemudian beliau menyambung lagi,'baiklah selepas ini awak tidur awal dalam pukul 10, bangun pukul 4...tetapi sebelum awak sambung belajar,...buat solat tahajud dan witir 3 rakaat,...sebab kita manusia biasa yang lemah,..sekuat mana kita belajar tapi Allah yang akan membantu,..mintalah pertolongan dariNya'....

Subhanallah,...doktor telah mengingatkan ana,....kita sebagai manusia sering alpha dengan dunia,...dengan kejayaan yang sementara,..kita sering lupa akan pencipta kita,...Allah yang memberi kita ingatan untuk mengingat,..Dia beri kita kefahaman untuk memahami,...if kita tak bergantung dengan Nya ,.boleh ke kita berjaya,..if berjaya pun tanpa keberkatan...tiada gunanya,....Allahuakbar,....

Beliau juga menambah jika kita nak tidur awal,..jgn menonton televisyen sebab ia boleh meningkatkan hormon dalam diri (ana tak ingat hormon ape) yang boleh kita tidak mengantuk...berdasarkan kajian la,..alhamdulillah dapat ilmu,....

Ana memperingatkan diri ini dan sahabat semua insyaAllah,...bersamalah kita berusaha menjadi insan cemerlang bagi meraih kejayaan di dunia dan akhirat,..insyaAllah.....one more thing,..jaga kesihatan kita,..terutamanya minggu exam nie kan..kekadang kita abaikan sebab sibuk dengan study,.makan, minum kene jaga dan perkara paling penting tidur dengan secukupnya tau tapi jgn terlebih tidur pulak.....(^^),....

Ya Allah,..ampunilah dosa-dosa hamba,dosa-dosa kedua ibu bapa hamba....kurniakan hamab taufik dan hidayahMu dalam menjalani kehidupan yang penuh liku ini,....berikanlah hamba kesihatan yang baik sepanjang minggu peperiksaan ini bagi hamba menjawab dengan baik....

Ya Rahman, hamba ini hamba Mu yang lemah, yang hina, yang sering menzalimi diri sendiri,..peliharalah hamba dengan rahmatmu,...golongkan hamba dalam golongan yang sedikit iaitu golongan yang bersyukur atas segala nikmatMu,..Amin amin amin Ya rabbal'alamin.

Friday, November 5, 2010

Salam Jumaat

Bismillahhirahmanirrahim,....alhamdulillah ,..syukur dipanjatkan kepada Allah yang masih memberi kita peluang untuk terus berada di bumi ini,..apa khabar?...hehe...salam jumaat semua,..jumaat penghulu segala hari,..semoga kita bersemangat untuk memulakan hari ini,...dan ayuh!!...terus berjuang,..insyaAllah.....


 ~SELAMAT BERJUANG, POSITIFKAN DIRI AGAR SENTIASA BERSEMANGAT INSYALLAH~

Hari ini, insyaAllah ana nak berkongsi sedikit ilmu iaitu motivasi pagi la kiranya yang disampaikan oleh Hj Fadzli Yusof daripada radio ikim.fm,...ana tak berapa pandai untuk mengolah apa yang ana dengar tetapi insyaAllah ana cuba yang terbaik,..agar kita boleh berkongsi bersama...(^_^)

Manusia tidak akan lari dari melakukan kesilapan. Maka, apa yang boleh kita belajar dari kesilapan yang telah kita lakukan. Kita seharusnya bangkit daripada sering melakukan kesilapan dalam kehidupan.

3 langkah yang perlu dilakukan supaya kita belajar dari kesilapan yang kita lakukan :
  1.  Kita perlulah mengakui kesilapan yang telah kita lakukan. Jika kita tak akui kesilapan itu bagaimana untuk kita belajar dari kesilapan. Akui lah kerana ia suatu kenyataan, jika kita tidak mengakui kesilapan itu mungkin diri kita something wrong kat mana-mana,..so akui kesilapan agar kita dapat menjadi insan yang cemerlang,..insyaAllah....
  2. kita perlu yakini bahawa perbuatan yang silap kita itu suatu kezaliman yang tidak patut kita lakukan pada diri. sebagai contoh, sifat mengumpat. Mengumpat adalah berdosa, maka seseorang yang mengumpat telah menzalimi diri sendiri (meletakkan diri ke lembah kehinaan,..berdosa)...maka dengan keyakinan iaitu sifat itu bukan sebahagian dari diri kita maka haruslah kita bertaubat dan sesali kesilapan itu.
  3. Kita perlu cipta alternatif supaya kita tidak melakukan kesilapan itu lagi (tidak mengulangi). maksudnya, cmne kita nak atasi supaya kita tak mengumpat...sebagai contoh keluar daripada kelompok yang suka mengumpat (kawan-kawan)...
Maka jadikanlah diri sentiasa inginkan kebaikan,...jangan biarkan diri mengulangi kesilapan itu,...
perbaiki diri supaya kita sentiasa ceria dan terus bersemangat dalam kehidupan seharian,....Jadilah seorang khalifah yang boleh memberi manfaat pada orang lain...insyaAllah...ana harap kita dapat mengamalkannya & msg yang ana nak sampaikan sampai...insyaAllah,..Salam Imtihan,..!!

Thursday, November 4, 2010

Secebis rasa,..

Kehadapan hambamu yang jahil ini,

Alhamdulillah hamba panjatkan padamu,…
Yang telah memberi nikmat pda ku,
Untuk terus bernafas, melihat ciptaanmu dan berjuang dijalanMu.

Wahai Pencipta,
Hamba mu yang serba lemah dan kekurangan ini,
Mengharapkan bantuan mu kasih mu belasmu,


Wahai Pencipta,
Jadikanlah hari ini hari yang diisi dengan tindakan yang enkau redhai,
Jangan biarkan hamba alpha dengan dunia,
Kalah dengan nafsu sendiri,
Ego yang ditegakkan,
Ya Rahman kuatkan diri ini menempuhinya.

Wahai Pencipta,
Positifkan diriku,
Agar hari ini lebih baik,
Hadirkan lah rasa syukur atas segala nikmatmu.

p/s: wahai diriku...terus berusaha jgn biarkan dirimu jatuh,..ayuh bangun....perbanyakkan zikir serta letakkan pergantungan dengan Allah,...

 

Wednesday, November 3, 2010

MOOD final exam..!



Assalamualaikum semua,...pejam celik pejam lagi n celik lagi...hehehe..final exam da hampir.....Ya Rahman begitu cepat masa berlalu,...ana nak ucapkan Salam Imtihan kat semua...semoga Allah permudahkan urusan semasa exam.,..diberi kesihatan fizikal dan mental yang baik...amin....

Pesanan buat diri ini,..gunakanlah masa yang Allah beri dengan sebaiknya,...anggaplah ujian sebuah peluang untuk kita terus maju kehadapan...jangan letakkan diri ke tahap kehinaan,...sentiasa bermuhasabah dan terus memotivasikan diri menuju kejayaan,.....ikhlaskan dirimu mencari, menyusuri dan meneroka ke jalan redha Nya,....


~ Salam imtihan, biltaufiq wa an-najah, amiin ~

Perjuangan

Bismillah... Semasa perjalananku ke universiti, sempat aku mendengar bicara seorang ilmuan. Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 20...