Tuesday, June 18, 2013

Oh ViVa...!!

Bismillah....

Assalamualaikum,...

Tanggal 18 Jun 2013

Merupakan tanggal keramat saya ..untuk pembentangan projek sarjana muda, PSM...selalu nya panggil viva,..but not sure,,that term stand for what,...errmmm,....memang nervous la sebelum tanggal ini,..makan tak kenyang,,mandi tak basah,..tak keruan,....huhu,..~~... orang kata ,..macam present biasa-biasa jer,...tapi bagi saya tak ,,,sebab 2 semester nak siapkan this project ok,..so nk present ini...tak boleh la memain,..

sebelum ini ada mock present bersama supervisor ,..alhamdulillah perbaiki mana yang kurang,..tiada terbang ,..bagi terbang,..tiada tema warna,..bagi ada tema,...macam-macam lagi,..syukur,..terima kasih Dr Rohana dan sahabat-sahabat yang lain,..
semoga kalian sentiasa di dalam rahmat Nya,..

 alhamdulillah semua berjalan lancar.....dapat deliver speech dgn baik...(yaker...??...huhu)


~ Antara yang perlu dibawa semasa viva ok,... (kenangan.....) ~


~ Slide saya,...biasa-biasa jer,...~



Sesi II ..3rd presenter....sesi saya ada dua coursemate juga... Brother Radzlan dan Brother Faathir,..hebat mereka ini,..Radzlan ini lantang bersuara,...yang Faathir pula sgt cool,..(hihi,..saya rasa la,...)..insyaaAllah pengalaman bersama rakan-rakan....

Nak sambung cerita lagi ini,...dapat penilai yang sangat menyokong kajian ku,...walaupun banyak persoalan yang diajukan...semua persoalan dan teguran itu sangat berguna untuk kajian ku,..dan untuk manfaat pengkaji seterusnya,..insyaa Allah,..macam nk nangis juga tadi kene soal macam-macam,.pastu kena pula ayat comfort dari Encik Nabil..lagi la nak nangis..tahan je la....hihi~~..

Ucapan jutaan terima kasih kepada 

Encik Muhammad Khair & Encik Ahmad Nabil

diatas segala teguran dan nasihat kalian yang membina,.thank juga sudi semak PSM saya yang tebal itu,...semoga kalian dirahmati Allah,...




~ Ini lah thesis saya yang telah dipulang kembali,..hihi..untuk baiki~

dah sedih-sedih tue,...saya pun tulis la kat diari masalah,..alhamdulillah dijernihkan fikiran oleh Sang Pencipta,..syukur,...selepas itu jumpa kat cengal cafe kak ummu,..kak ummu ini juga coursemate saya juga,...subhanallah...dia cakap,.."dah habis viva kan zati,...??...tahniah.."...ayat yang ringkas tapi tenang mendengar,..mungkin hatiku yang sedikit serabut,...sedih pula hati bila nak berpisah ngan sabahat2 semua,..entah bila dapat berjumpa,...


~ Boleh ke nak tayang diari kat sini,..hihi,..~

Setakat ini dahulu...insyaa Allah nanti story2 lagi,..hihi,..nak baiki dan jilid pula...
semoga dipermudahkan segala urusan,..syukur padaNya,..diberi insan-insan sekeliling yang sangat menyokong,..ibu abah,...love them lillah..

Semoga perjuangan dalam medan ilmu ini dirahmati dan diberkati Ilahi,...

Terima kasih sudi membaca,....(^_^)

Wednesday, June 12, 2013

Selesai Sudah,..

Bismillahhirrahmanirrahim....

Assalamualaikum..

Alhamdulillah ,..hari ini merupakan paper yang terakhir pada zaman degree nie,...pasni maybe dah tak rasa exam dalam dewan kolej....

Semester 8 ini ada 5 paper,...

3.6.2013 
Pengajian Kemahiran Berfikir
DSI (tempat exam)

5.6.2013
Teknologi Pemprosesan Makanan II
KTR

7.6.2013
Teknologi Pembuatan

10.6.2013
Agroteknologi
KTHO

12.6.2013
Asas Pengurusan Inovasi dan Pengeluaran Produk
KTHO

Buat kali pertamanya peperiksaan dengan jarak exam yang sangat-sangat dekat,...huhuhu~~..

Dengan sibuk dengan final year project/thesis/PSM....
Memang cabaran sungguh...itu lah pengalaman yang tidak boleh dibeli,..hanya dengan rasa dan lalui sahaja...

Makan ,,tak rasa nak makan...tapi kena makan jugak la kan,...nanti sakit pula..
tidur tak berapa lena...mandi tak berapa basah,..(hihi..tipulah x basah..sure basah kan...)...
haa....dah macam orang bercinta,..tapi betul apa,..cinta ngan ilmu,..setuju tak,..

Alhamdulillah,..syukur..dipermudahkan segala urusan ku,..terima kasih Allah....
Mudah mudahan Allah memberkati usaha yang tidak seberapa ini...

Semoga Allah pelembutkan hati para pensyarahku dalam menanda kertas soalan kami,..agar memberi markah yang terbaik...

USAHA + DOA + TAWAKAL = KEJAYAAN 

dan sekarang awak kena tawakal la,...dah usaha kan,..insyaaAllah ,..semoga apa yang kita lakukan Allah redha,..


Kemudian, saya menunggu hari pembentangan thesis pula (slide tak siap lagi ni,..hihi),...PSM...pada 18 Jun ini...Selasa depan....sesi II ,...3rd presenter insyaaAllah...pukul 11-12.30...insyaaAllah pukul 12.00....
Mohon Doa sahabat semua ya,...

Penilai saya adalah 
Dr Dayana...(tapi beliau ada hal..insyaaAllah diganti,..xsure siapa yang akan ganti)
Encil Nabil Nasir...

Terima kasih sudi membaca,...(^_^)

Wednesday, June 5, 2013

Kosong


Entah mengapa aku merasakan kosong
Kosong jiwa, kosong akal...
Ia bagai layang-layang terputus tali....

Mungkin jiwa ini kosong dengan kasih Tuhan
Tapi awas!!!....
Kasih Tuhan sentiasa bersama
Tuhan itu dekat dengan hambanya...
Sama ada kita sedar atau tidak...

Mungkin akalku penat...
Penat fikir dunia?...ah! penat semua..
Hingga aku lupa memberi makanan kepada rohani,,jiwaku..
Tapi itu harus aku lalui..persoalannya bagaimana???....

Duhai diri..betulkan niatmu,.
Dunia ini hanya alat untuk capai matlamat akhirat,
Akhirat yang utama...ia pengakhiran kita,
Niatkan segala-galanya hanya mencari redhaNya

Tapi aku insan biasa,
Kedangkala tersungkur,..namun jalan biar sungkurmu lama,
Ayuh diri ..bangkit....
Baikilah cinta mu dengan Pencipta mu,

Dia tidak pernah tinggalkan kau,
Basahkan bibirmu dengan zikrullah,
Solat mu perlu dijaga... dengan lakukan diawal waktu

Jangan biarkan diri rebah
Bangkitlah dengan kasih & cinta pada Nya

050613
16:30
~UTM Skudai~

mood : finalexam, PSM,....Ya Allah..permudahkan segala urusanku..
mohon doa sahabat-sahabat semua ya,..
3 Jun 2013 - 12 Jun 2013 (final exam)
18 Jun 2013 (present viva)




Perjuangan

Bismillah... Semasa perjalananku ke universiti, sempat aku mendengar bicara seorang ilmuan. Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 20...