Posts

Showing posts from October, 2010

Syarat Pekerjaan JPA

Salam semua ...baru-baru nie ana telah mengikuti sebuak bengkel pemikiran kreatif Nur Al-Falah..di Kem PLKN Ayer Keroh, Melaka...alhamdulillah banyak yang ana pelajari kat cne....ana nak kongsi sedikit la..apa yang ana dapat...salah satu nya...syarat bagi pekerja yang ingin bekerja dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).....PM DR.AHMAD FAIZ HAMID, TNC HAL EHWAL PELAJAR UUM beliau yang telah menyampaikan ceramah dalam bengkel minda kreatif dan meminta kami (peserta) menyebarkan syarat ini kepada umum....

Ijazah berkualiti PMK di atas 3.00.Pengetahuan Am yang luas.Menguasai kemahiran berkomunikasi dalam bahasa melayu dan bahasa Inggeris.Aktif dalam kegiatan ko-kurikulum.Mempunyai pengetahuan teknikal tentang pekerjaan yang dipohon.                                                                                            (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam 2010)

Semangatku,...

Assalamualaikum,...hari terasa semangat ku hilang sedikit...dan ana terus mencari kata-kata hikmah...agar semangatku hadir kembali ,...alhamdulillah..ana terjumpa kata-kata ini,...jom kita hayati...insyaAllah,...


Bila engkau letih dan hilang semangat,
Allah tahu engkau telah mencuba sedaya upaya,
Bila tangismu berpanjangan dan hatimu duka,
Allah telah mengira titis air matamu.

Bila engkau rasa ketinggalan dan masa meninggalkanmu,
Allah tetap bersamamu,
Bila engkau kebuntuan akal,
Maka Allah adalah penunjuk jalan,
Apabila engkau telah berazam,
Maka bertawakallah kepada Allah.

Zikrullah,..

Image
Apabila seseorang sudah biasa membasahkan bibirnya dengan zikrullah, maka apabila dia tidak melakukan rutin itu,...dirinya akan terasa berbeza,..tindakannya mulai tersalah,..tutur katanya, fikiran,..ini disebabkan hatinya kosong (jiwanya kosong)....orang sekarang kata 'jiwa kacau'....maka tarbiyahlah diri kita agar zikrullah menjadi mainan bibir,....memang sukar pada mulanya,..tetapi bila sudah terbiasa... insyaAllah indah semuanya,..bersamalah kita memperbaiki diri agar menjadi hambaNya yang sentiasa cemerlang,....selamat beramal....

Warna-Warni Kehidupan,..

Image
Bismillah,...
Assalamualaikum semua,....wah dah lama ana tak menulis untuk blog ni....wee,....ni disebabkan ketandusan idea untuk menulis dan kekangan masa,...(kemalasan jgk kot,..huhuhu)....alhamdulillah Allah masih memberi ana kekuatan utk menulis,....kita masih di bulan syawal kan,..iaitu sudah sampai penghujung,...selamat hari raya ana ucpkan..hehe..agak terlambat la,....dan ana nak ucapkan selamat berpuasa bagi yang sedang melaksanakan puasa sunat 6 di bulan syawal ini.....dikesempatan ini,..

Macam-macam yang berlaku pada  diri ini sepanjang ramadhan dan syawal,...bagi ana ujian yang datang adalah ujian Allah kepada hamba-hambaNya yang dikasihi,...rahsia disebalik ujian yang datang kita tidak ketahui,...tersingkap pelbagai hikmah disebalik ujian Allah itu,...


Pada 24 Sept yang lepas ana menyambut ulang tahun kelahiran yang ke-20,.....sungguh cepat masa berlalu.....terima kasih diucapkan pada sahabat-sahabat semua yang memberi ucapan di wall fb, ym, sms dan face to face. Alhamduli…