Friday, November 20, 2009

SOLUSI

Solusi tue ape....??penyelesaian ape...??...Alhamdulillah....syukur kehadrat Ilahi...ana akhirnya jumpa juga ngan majalah ni....da lama ana cari..alhamdulillah Allah ketemukan ana dgn majalah ni...pertama sekali ana dengar about this magazine from advertisement at televisyen and radio....ana terus tertarik sebab salah seorang pengarangnya ialah Ustaz Zahazan....tp ana tak pernah terjumpa majalah ni lgi....even di kedai buku MPH (Taman Universiti,Skudai la..)..mungkin da abis....
Alhamdulillah,,,pada 16/11/09 ana terjumpa majalah ni kat kedai buku CITY STAR (cawangan Muar)....walaupun ana jumpa majalah nie sudah diterbit ISU no.13.....ana rasa ana patut berkongsi pada semua,,mungkin ada yang tidak sedar akan kehadiran SOLUSI ini dipasaran..yang diterbitkan oleh Telaga Biru Sdn. Bhd....
Sebenarnya, semasa di kedai buku ana tak berniat untuk mencari majalah ini...ana hendak mencari bahan bacaan (novel)...dengan izin-NYA ana bertemu dengan SOLUSI...seronok sangat....tapi ana agak sedikit terperanjat dengan harganya kerana agak mahal...tapi bila fikir balik... tak kesah la...ilmu....& SOLUSI yang pertama yang ana beli...
Apabila ana buka dan mula baca didalamnya, tidak hairanlah harga yang ditetapkan kerana SOLUSI ini sangat sarat dengan ilmu...dan bahan ilmu yang ditulis adalah daripada tokoh-tokoh ilmuwan di Malaysia yang amat berwibawa seperti Prof. Dr. Sidek Baba....
Oleh itu, ana mengajak semua pembaca untuk memiliki majalah SOLUSI ini untuk menjadi salah satu teman/ bahan bacaan yang sarat dengan ilmu didalamnya. SOLUSI adalah wadah yang penuh dengan ilmu dan sesuai dibaca oleh semua peringkat umur. Syabas majalah SOLUSI. Semoga kita sentiasa berada dalam rahmatNYA dan terus mendapat taufik dan hidayahNYA dalam menempuh kehidupan yang penuh liku ini. InsyaALLAH...

Sunday, November 15, 2009

misUndeRstanDinG!!

Bismillah,,...
Pada satu petang jumaat (hampir pukul 4 ptg), di kolej kediaman ku ada satu pengumuman, ana dengan penuh sungguh membuka pintu untuk mendengar sejelasnya akan pengumuman itu, perkara yang sama dilakukannya oleh kengkawan searas....mengumuman berbunyi...,(lebih krg la isinya)....
“ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA, SEMBURAN NYAMUK AKAN DIADAKAN DI SETIAP BLOK YANG AKAN BERMULA PADA PUKUL 5 PTG HINGGA 8 MLM PADA 7/11/2009 (sabtu)”
(Pengumuman ni diulang sebanyak dua kali)
Ketika itu hampir asar tak silap, then ana pun melakukan perkara biasa iaitu mandi...sebaik selesai mandi ,ana terserampak dengan sahabat ana (roommate) (ada la 4 orang yang misunderstanding),...ana berasa agak pelik kerana beliau mandi awal (pada kebiasaan mandi agak lewat),...kemudian ana bertanya, akan sebab mandi awal....kemudiaan beliau menjawab “ PETANG NIE KAN ADA SEMBURAN NYAMUK”...I quite weird apa yang dikatakan.....then ana jawab “BUKAN KE 7/11/09....ESOK LA KAN?....ARI NIE KAN 6/11/09 (exam falsafah pendidikan)”..
Beliau pon terfikir....langsung tergelak.....(kecoh sgt toilet tue...).....kahkahkah!!!
Then setibanya di bilik, rupa-rupa nyer bukan sekadar mandi awal....siap da prepare terbalik kan tilam dan masuk bantal dalam locker...coz nanti mase sembur nyamuk itu, tidak berminyak...& bau nya terlekat......
Pada ketika itu, kami tergelak besar....kahkahkahkahkah!!
kenangan yang tak dapat ana lupa coz musim exam & tinggal satu je lagi paper....(workshop safety).....
As a conclusion, apabila kita mendengar pengumuman point utama yang perlu diteliti adalah APA, DI MANA, BILA, BAGAIMANA...itu lah selalunya yang dicari...
Selain itu, mungkin ada hikmah yang tersembunyi yang kita tidak tahu...and lastly kita kene pastikan dengan sahabat-sahabat kita, apa yang kita dengar.....semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada kita semua...
Wassalam..

Sunday, November 1, 2009

BukU Baru Ku!!




alhamdulillah dapat je..money pt ana da niat nak beli buku...buku pape la...
kebetulan sahabat ana ajak gie koperasi utm...then terjumpe la buku KHADIJAH...lawa cover dye..suka sangat..coz warna pink...huhuhu...beat tau buku nie...tp ana tak abis bace lagi...buku nie leh jadi panduan para muslimah...actually my lecturer yang galakkan...Encik Hassan..
buku kedua pulak...TIP-TIP CEMERLANG DARIPADA QURAN...buku nie amat sesuai bagi student..tol tak...so meh la beli buku nie...cam-cam ada seronok tau...
saje nak tambahkan bahan bacaan...kita kan manusia always kurang..so tambahilah diri dengan ilmu...

Perjuangan

Bismillah... Semasa perjalananku ke universiti, sempat aku mendengar bicara seorang ilmuan. Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 20...