Sunday, November 15, 2009

misUndeRstanDinG!!

Bismillah,,...
Pada satu petang jumaat (hampir pukul 4 ptg), di kolej kediaman ku ada satu pengumuman, ana dengan penuh sungguh membuka pintu untuk mendengar sejelasnya akan pengumuman itu, perkara yang sama dilakukannya oleh kengkawan searas....mengumuman berbunyi...,(lebih krg la isinya)....
“ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA, SEMBURAN NYAMUK AKAN DIADAKAN DI SETIAP BLOK YANG AKAN BERMULA PADA PUKUL 5 PTG HINGGA 8 MLM PADA 7/11/2009 (sabtu)”
(Pengumuman ni diulang sebanyak dua kali)
Ketika itu hampir asar tak silap, then ana pun melakukan perkara biasa iaitu mandi...sebaik selesai mandi ,ana terserampak dengan sahabat ana (roommate) (ada la 4 orang yang misunderstanding),...ana berasa agak pelik kerana beliau mandi awal (pada kebiasaan mandi agak lewat),...kemudian ana bertanya, akan sebab mandi awal....kemudiaan beliau menjawab “ PETANG NIE KAN ADA SEMBURAN NYAMUK”...I quite weird apa yang dikatakan.....then ana jawab “BUKAN KE 7/11/09....ESOK LA KAN?....ARI NIE KAN 6/11/09 (exam falsafah pendidikan)”..
Beliau pon terfikir....langsung tergelak.....(kecoh sgt toilet tue...).....kahkahkah!!!
Then setibanya di bilik, rupa-rupa nyer bukan sekadar mandi awal....siap da prepare terbalik kan tilam dan masuk bantal dalam locker...coz nanti mase sembur nyamuk itu, tidak berminyak...& bau nya terlekat......
Pada ketika itu, kami tergelak besar....kahkahkahkahkah!!
kenangan yang tak dapat ana lupa coz musim exam & tinggal satu je lagi paper....(workshop safety).....
As a conclusion, apabila kita mendengar pengumuman point utama yang perlu diteliti adalah APA, DI MANA, BILA, BAGAIMANA...itu lah selalunya yang dicari...
Selain itu, mungkin ada hikmah yang tersembunyi yang kita tidak tahu...and lastly kita kene pastikan dengan sahabat-sahabat kita, apa yang kita dengar.....semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada kita semua...
Wassalam..

No comments:

Perjuangan

Bismillah... Semasa perjalananku ke universiti, sempat aku mendengar bicara seorang ilmuan. Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 20...