Headache,,,

Bismillahhirrahmanirhim,
Assalamualaikum,...
Alhamdulillah syukur akan rahmatnya telah meberikan kita nikmat hidup, nikmat untuk bernafas, melihat, mendengar dan pelbagai lagi,....bagaimana untuk kita halakan rasa bersyukur kita ini,..?....bersama kita fikirkan...

alhamdulillah selesai sudah 1st paper untuk final exam,...insyaAllah ada 6 lagi paper yang menanti,...
2 paper akan menyusul sebelum ana bercuti bagi hari raya aldiladha,.iaitu Penilaian dan Pengukuran dlm PTV dan Pengantar PTV....(^_^)...

semalam sahabat ana mengajak untuk pergi ke PK (pusat kesihatan UTM)..kata nya pening kepala yang amat sangat....ana tanpa memberi alasan,...pergi menemaninya,..risau juga kalau dia ada apa-apa,...sebenarnya ana pun ada niat nak pergi PK, just nak check,..sebab 2 minggu nie rasa pening kepala,..rasa melayang tetiba,...masa ana menjawab paper pertama pun kene jugak,..Allahuakbar,...risau juga dibuatnya,.....

Ana pun jumpa doktor,...ni lah pertama kali nya ana berjumpa doktor di UTM ni atas urusan kesihatan,..hehehe,.....ana pun ceritakan masalah ana,..doktor kata 'awak tido pukul berapa ya'.....ana da agak da mesti soalan tue yang akan ditanya,...ibu ana da mengagak juga,....tapi ana rasa cam biasa je,meaning nya...tak la study heavy sangat kan......ana suka sangat nasihat yang diberikan oleh doktor,...(penuh ngan sifat keibuan)...

Beliau berkata,'tulah orang melayu,....suka wat kerja last minute,...cuba awak lihat bangsa lain....'...ana hanya mengangguk,...kami berbual panjang la juga,..mcm2 ana tnya,.ana jumpa doktor dlu,..sahabat ana da keluar dlu,(dari jmpe dr.)...hehe,...ni antara nasihat yang diberi......

kemudian beliau menyambung lagi,'baiklah selepas ini awak tidur awal dalam pukul 10, bangun pukul 4...tetapi sebelum awak sambung belajar,...buat solat tahajud dan witir 3 rakaat,...sebab kita manusia biasa yang lemah,..sekuat mana kita belajar tapi Allah yang akan membantu,..mintalah pertolongan dariNya'....

Subhanallah,...doktor telah mengingatkan ana,....kita sebagai manusia sering alpha dengan dunia,...dengan kejayaan yang sementara,..kita sering lupa akan pencipta kita,...Allah yang memberi kita ingatan untuk mengingat,..Dia beri kita kefahaman untuk memahami,...if kita tak bergantung dengan Nya ,.boleh ke kita berjaya,..if berjaya pun tanpa keberkatan...tiada gunanya,....Allahuakbar,....

Beliau juga menambah jika kita nak tidur awal,..jgn menonton televisyen sebab ia boleh meningkatkan hormon dalam diri (ana tak ingat hormon ape) yang boleh kita tidak mengantuk...berdasarkan kajian la,..alhamdulillah dapat ilmu,....

Ana memperingatkan diri ini dan sahabat semua insyaAllah,...bersamalah kita berusaha menjadi insan cemerlang bagi meraih kejayaan di dunia dan akhirat,..insyaAllah.....one more thing,..jaga kesihatan kita,..terutamanya minggu exam nie kan..kekadang kita abaikan sebab sibuk dengan study,.makan, minum kene jaga dan perkara paling penting tidur dengan secukupnya tau tapi jgn terlebih tidur pulak.....(^^),....

Ya Allah,..ampunilah dosa-dosa hamba,dosa-dosa kedua ibu bapa hamba....kurniakan hamab taufik dan hidayahMu dalam menjalani kehidupan yang penuh liku ini,....berikanlah hamba kesihatan yang baik sepanjang minggu peperiksaan ini bagi hamba menjawab dengan baik....

Ya Rahman, hamba ini hamba Mu yang lemah, yang hina, yang sering menzalimi diri sendiri,..peliharalah hamba dengan rahmatmu,...golongkan hamba dalam golongan yang sedikit iaitu golongan yang bersyukur atas segala nikmatMu,..Amin amin amin Ya rabbal'alamin.

Comments

wah.. terbaik la doktor tu.. bgos btol..
prince-tengku said…
hmm...nilah yg disebut mukmin profesional...

Popular posts from this blog

Keluar Dari Zon Selesa

cikgu!...Selamat Hari Guru

Brooch Dari Kain Felt