Wednesday, December 29, 2010

Boring!!,...Bosan!!

Ada suara yang mengungkapkan: "boring la hidup nie!" ,..kalimah "bosan" dilontarkan jauh-jauh dengan harapan ia tidak akan wujud dalam kamus hidupnya,...

Hakikatnya itulah jiwa yang kosong. Jiwa yang sifar matlamat. Jiwa itulah yang juga nanti akan berpegang dengan budaya hedonisme demi menghiburkan hati dan mengisi kekosongan jiwa semata-mata.
Seorang lelaki berkerjaya akan terkejar-kejar agar tanggungjawabnya sebagai khalifah dapat dilaksanakan dengan cemerlang dan pada masa yang sama juga sibuk mengumpul syer-syer akhirat. Dunia dan akhiratnya disepadukan.

Jiwa yang kaya akan sibuk hinggakan masa yang ada terasa tidak mencukupi. Ingatlah bahawa manusia mempunyai misi penting setelah dilahirkan di dunia. mereka hamba, mereka jualah pemimpin (khalifah). 

Ingatlah firman Allah s.w.t yang bermaksud:  "Tidak aku jadikan jin dan manusia kecuali untuk beribadah." (Surah al-Dhariyat 51:56)

Allah juga berfirman yang bermaksud: "Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepda para malaikat: 'Sesungguhnya aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi." (Surah al-Baqarah 2:30)
Dua misi inilah yang akan membuatkan kita begitu sibuk di dunia sehingga tidak punya masa untuk bergelumang dengan maksiat.

(sumber: majalah SOLUSI isu No.26) 

No comments:

Perjuangan

Bismillah... Semasa perjalananku ke universiti, sempat aku mendengar bicara seorang ilmuan. Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 20...