Wednesday, February 17, 2010

AdaB bErSaHabAt

Assalamualaikum.....
Bismillah...

Sahabat ana percaya semua mempunyai sahabat...samaada jauh ataupun dekat...bagi ana sahabat tidak boleh dicipta tetapi terbina dengan sendiri tanpa disedari....betul tak???
Ana nak berkongsi sedikit tentang adab bersahabat. Ana ambil ilmu ini daripada sebuah buku terbitan Telaga Biru yang bertajuk INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT dikarang oleh Dato’ Ismail Kamus dan Mohd. Azrul Azlen Ab. Hamid.

Banyak panduan telah diberikan oleh syrak dalam pemilihan sahabat ini. Allah berfirman dalam surah Al-Kahfi: 28 yang bermaksud : “Dan janganlah engkau menurut orang yang telah kami lalaikan hatinya daripada mengingati kami, lalu ia mengikuti hawa nafsunya”.

Terdapat hadis yang diriwayatkan daripada Rasulullah SAW yang bermaksud:
“seseorang itu atas agama (perjalanan) rakannya, maka hendaklah diperhatikan siapa yang harus dipilih sebagai teman/rakan”.

Ayat-ayat ini menegah kita bersahabat dengan orang yang fasiq yang sentiasa melanggar perintah Allah walaupun adakalanya dia melakukan amal ibadat.

Al-Qamah, seorang ulama masyhur dahulu kala memberikan beberapa panduan kepada anaknya dalam memilih sahabat, antaranya:

- Jika engkau memintta sesuatu bantuan daripadanya, dia akan membantu mengusahakan pertolongan itu sedaya upayanya.
-Jika dia mendapat sesuatu kebajikan daripadamu, dia akan menghargainya.
-Jika engkau membuat bakti kepadanya pasti dia akan melindungimu.
-Jika engkau berdua berselisih faham, dia akan mengalah untuk menjaga ikatan persahabatan itu.

Sayidina Ali k.m.h. pernah berkata:
“Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di sisimu (ketika susah dan senang). Dia sanggup membahayakan dirinya demi kebaikanmu, sanggup membahayakan dirinya demi kebaikanmu, sanggup berkorban apa sahaja untuk kepentinganmu.”

Abu Sulaiman Al-Darani mengingatkan kita agar melihat dua sifat ini pada seseorang sebelum memilihnya sebagai rakan:

i. Orang yang mudah kamu berurusan dalam kehidupan seharian.
ii. Orang yang dapat memberikan faedah dan manfaat dalam segala perkara.

Sememanhnya Allah SWT menegaskan betapa pentingnya dijalinkan hubungan persahabatan dengan orang-orang yang beriman, bertaqwa dan berakhlak mulia yang dapat bersama-sama menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini, menyuruh manusia kepada perkara-perkara kebaikan dan melarang mereka daripada berbuat kemungkaran.

Inilah yang ditegaskan Allah SWT dalam firman-Nya yang bermaksud: Berpegang teguhlah dengan tali (agama) Allah bersama-sama dan janganlah pula berpecah-belah. (Surah Ali Imran:103)

Di samping itu, hak seseorang individu dengan sahabat itu meliputi beberapa bidang seperti hak dibidang harta, hak memberi bantuan rohani dan jasmani, hak memelihara lisan, hak mendoakan, hak memberi salam hak menepati janji dan lain-lain.

p/s : marilah bersama kita berfikir bagaimana kita hendak memilih sahabat dan dari segi apa yang dinilai.

No comments:

Perjuangan

Bismillah... Semasa perjalananku ke universiti, sempat aku mendengar bicara seorang ilmuan. Tokoh Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 20...