cInTa♥

Assalamualaikum....
Alhamdulillah syukur,,masih diberi kekuatan, semangat untuk terus berada dijalanNya..insyaa Allah..

Hari ini ,,tetiba saya rasa nak bercerita pasal cinta..kenapa ea?,,,nak kata saya arif ,tak la arif pun..sbb saya tak kahwin lagi...hihi...ermmm,,,,,tahun akhir nie ramai sahabat-sahabat dah nikah...ada yang bakal menimang cahayamata,,,subhanallah...

Cinta..saya suka membaca berkaitan cinta...awak2 pun suka jgk kan,,,hihi..cinta itu luas maksudnya...cinta pada Pencipta, Rasulullah,,ibu ayah..dan sesama makhluk...cinta sesama makhluk ini lah yang sering dibahaskan dan menjadi tarikan buat para remaja....setuju?,,,,

that why,,,before kita ambil langkah apa2...bekalkan lah diri dengan ilmu...membaca...sebab dari membaca kita dapat tambah ilmu dan tahu apa yang kita tak tahu....agar kita tak tersesat kelak.,,,persoalannya ilmu apa?,,,ilmu yang dapat memberi manfaat...ilmu sebagai anak,,ilmu mcm mana nak jadi anak soleh...ilmu berkaitan persoalan cinta berbeza jantina....

Baru2 ini,,seorang sahabat ingin berkongsi ceritanya dengan saya...berkaitan seorang lelaki ingin berkenalan dengannya...tp sahabat saya ini tak nak lah terburu buru tanpa kenal lelaki ini...banyak persoalan yang dikeutarakan....itu ini..begitu..begini..(da cm lirik lagu ni...)..nasihat saya cuma mohon Allah tunjukkan yang terbaik buat kita....minta lah petunjuk Allah...agar langkah kita tak tersilap...betul kekadang kita malas nak fikir semua ini atau kita biasa2 jer..tpi hati manusia akan cepat terusik dan tersentuh dgn kata2 lelaki andai kita tiada bentengan ,,perisai iman....takut2 kit tersungkur.....namun itu lah lumrah kehidupan...bermula alam kanak2, remaja,percintaan,,perkahwinan,pengajian...banyak lagi kan...sebagai hamba laluilah dengan meletakkan pergantungan dengan Nya...(ingatan buat diri)...

Bagaimana nak mohon petunjuk Allah?,,,,melalui istikharah....pernah dengar tak...
Menurut penulisan Ustazah Fatimah Syarha dalam buku beliau Sebarkan CintaMu...

Istikharah ialah suatu doa dalam membuat sesuatu pilihan sama ada dilakukan dengan cara berdoa sahaja ataupun sebaik baiknya solat sunnah terlebih dahulu kemudian diikuti dengan doa. ia bukan dilakukan dalam urusan memilih jodoh sahja, bahkan dalam apa jua urusan yang melibatkan dilema membuat keputusan. Cohtohnya , mahu membeli kereta VIVA atau Myvi?Mahu balik kampung atau ikut program?
Bagaimana membuat pilihan? Buatlah pilihan dengan istikharah dan berbincang. Berdoa kepada Khaliq dan berbincang dengan makhluk.ikut garis panduan alQuran dan alSunnah.
Namun, tiada istikharah dalam menolak perintah Allah ataupun melakukan laranganNya.contohnya, Mahu pergi dating atau belajar?,,Mahu pakai jean ataupun baju kurung?


Oleh itu, persiapkan diri dengan ilmu dahulu. apa sebenarnya maksud cinta dengan makhluk?bagaimana caranya jika kita suka kat insan itu?,,terus tnya ke doa dahulu ke?..saya nak berbahas mengenai tajuk ini ,,tidaklah arif...jadi anda boleh search jer kat encik google ya,,,cari yg ade hujah dengan hadis dan al Quran..
mudah mudahan kita dipermudahkan dalam bertemu dengan insan pilihanNya dan mengikut lunas lunas yang ditetapkan Allah..Jangan mudah melabuhkn perasaan cinta kepada insan yang tidak pasti, peliharalah diri...moga Allah permudahkan urusan kita dunia akhirat.. dan pelihara diri dan hati kita dari terjatuh kelembah hina...

Peringtan buat diri ,,,,terima kasih sudi membaca...(^_^)....sayang semua♥♡♥

Comments

Popular posts from this blog

Keluar Dari Zon Selesa

cikgu!...Selamat Hari Guru

Brooch Dari Kain Felt